Szija! Schunee oldalára kattantál :)
Szija! Schunee oldalára kattantál :)
Menü
 
Hasznos
 
Egy kis olvasnivaló
 
ÁKOS
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá ;-)

 
Kedvenc és hasznos linkek
 
Ismerős keresők
 
Katt rájuk!
 
Portálépítés
 
Nevelj te is...
 
Ők már látták
Indulás: 2006-06-16
 
ÁKOS életrajza!

ÁKOS PÁLYAFUTÁSA

 

Ákos pályája tizenöt éve tart. Ez alatt 21 magyar nyelvű és hat angol albumot készített. A magyar kiadványok többsége aranylemez lett, de platina is van köztük. A tízmilliós lakosú Magyarországon összes kiadványának együttes eladásai megközelítik az egymillió példányt. Mozgalommá szélesedett hallgatósága mára elsősorban a 25-35 éves korosztályból kerül ki. Ő az az előadó, aki a legtöbbször, szám szerint tíz alkalommal töltötte meg rajongóival a kilencvenes évek legnagyobb fedett magyarországi koncerttermét, a 13.000-férőhelyes Budapest Sportcsarnokot. Az ország összes koncertszínpadát jól ismeri: 20 országjáró turné főszereplőjeként több mint 150 élő koncertet adott. Fellépett Londonban, Groningenben és Barcelonában is. Videó kiadványai az eladási listák élén szerepelnek, de az övé a vezető kiadvány a könnyűzenei DVD-k piacán is. Számos szakmai díj tulajdonosa, közülük kiemelkedik az Artisjus (Szerzői Jogvédő Hivatal) Huszka Jenő-díja, a BRAVO magazin nemzetközi szintű elismerése három alkalommal (Otto-díj), az eddig kapott számos Arany Zsiráf-díj, valamint a VIVA Comet-díj (2001, 2003).  Dalszerzői-előadóművészi munkája mellett ez idáig öt verseskötete látott napvilágot, 2001-ben színész barátjával, Kaszás Attilával közösen verses hangjáték-albumot készített.  Rangos nemzetközi felkérésnek tett eleget, amikor a Disney Tarzan című produkciójához Phil Collins dalszövege alapján magyar műfordításokat készített, és a betétdalokat  Leslie Mandoki müncheni stúdiójában énekelte fel. Szintén felkérésre, zeneszerzőként működött közre a Terror Háza Múzeum létrehozásában: ezért a munkájáért a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át. Sokoldalúságának további bizonyítékai a Vígszínház Bertolt Brecht-előadásához írt színházi zenéje, színjátszási ambíciói (az Oliver! musicalben ő játszotta és énekelte Bill Sikes szerepét), Öt saját forgatókönyv alapján rendezett videóklipje, valamint évek óta készülő film-forgatókönyve.  Külgazdaság szakon végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1992-ben. Diplomamunkáját Zeneművek, mint szerzői alkotások nemzetközi hasznosítása' címen írta. Saját stúdiójában dolgozik, saját lemezkiadója gondozza albumait. Két idegen nyelven, angolul és olaszul beszél. Nős, két gyermek édesapja.

 

1989-től

A korszak legnagyobb hazai hanglemezkiadójának exkluzív művésze (Hungaroton)

 

1991

Az Év Énekese díj (az Ifjúsági Magazin olvasóinak szavazata alapján).

 

1992

Az Év Énekese, Az Év Szövegírója, A Legkarizmatikusabb Popszemélyiség díja (IM)

 

1993

A BRAVO popmagazin szavazásán zenekarával megnyeri a nemzetközi hírű Ottó-díjat. Az első magyar "Grammy" díjkiosztón zenekarával három Arany Zsiráf-díjat nyer (Az Év Koncertje, Az Év Popzenekara, és Az Év Poplemeze). Elkészíti első önálló albumát, amelynek nemcsak zeneszerzője és szövegírója, de producere és zeneműkiadója is Ő. A szólólemez a magyar eladási listára (Top 40) a harmadik helyen lép be, s a következő héttől nyolc héten át No. 1. A KARCOLATOK aranylemezzé érik. A U2 világturné vendégeként a Népstadionban lép fel. Angol nyelven is megjelenik első szólólemezének anyaga, SO MUCH LARGER címmel.

 

1994

Hosszútávú produceri szerződés a BMG Ariola Hungary lemezkiadóval. Sikeres szólólemezének folytatásaként elkészíti a második Ákos-albumot: a TEST 1994 márciusában jelenik meg; azonnal a harmadik helyre ugrik a MAHASZ Top 40 eladási listáján és öt hét alatt aranylemez lesz. Az Év Dala kategóriában elnyeri az ARTISJUS Szerzői Jogvédő Hivatal Által alapított Huszka Jenő-díjat. Az Arany Zsiráf-díjat ezúttal Az Év Videója kategóriában nyeri meg, a szólóalbumon megjelent Hello című dal videóklipjével. Az Év Énekese-díj, Az Év Videója-díj. Budapest Sportcsarnok-beli szólókoncertje kirobbanó sikert arat, ezt követően országjáró turnéra indul. A Fehér Sólyom Zeneműkiadó tulajdonos-cégvezetőjeként beválasztják a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének elnökségébe. Az MCM Entertainments nemzetközi rádiós szervezet hat élőben rögzített Ákos-dal sugárzási jogát vásárolja meg. A dalok a világ 18 országának több mint 320 rádióállomásán hallhatták, közülük a Monumentum című felkerül az MCM koncertalbumára, melyen Ákos olyan rangos előadók közt szerepel, mint George Michael, Whitney Houston, U2, Nirvana, Mariah Carey, Phil Collins és mások. A TEST angol változata ALL IS ONE címmel lát napvilágot.

 

1995

Eszenyi Enikő felkérésére zenét komponál Bertolt Brecht Baal című darabjához, amelyet a Vígszínház mutat be. Négy kategóriában jelölik Arany Zsiráf-díjra: Az Év Lemeze, Az Év Videója, Az Év Hangfelvétele, Az Év Lemezborítója. A Merlin színház Dalnokversenyén kortárs írók, költők és zeneszerzők közt szerepel (pl. Bereményi Géza, Spíró György, Csukás István, Dés László, Mártha István, Selmeczy György). A Music Television Europe sugározza My Song For You című klipjét. Harmadik szólóalbuma, az INDIĂNTĂNC a MAHASZ-lista második helyén debütál, és 16 héten át tartja pozícióját; négy hét alatt lesz aranylemez. Nyolcadik teltházas BS-koncertjét novemberben rögzíti a TOP TV. Megjelenik új verseskötete, a Szavak és csendek. Kilencedik aranylemezét a Bravissimo!-Best of Hungary válogatásalbumért veszi át.

 

1996

Ismét az alábbi négy kategóriában jelölik Arany Zsiráf-díjra: Az Év Lemeze, Az Év Videója, Az Év Hangfelvétele, Az Év Lemezborítója. Saját soron következő albumán dolgozik, és négy más kiadványon is szerepel: szöveget ír Tunyogi Orsolya és Kentaur szólólemezére, valamint saját stúdiójában készült felvételével közreműködik az Elvarázsolt Edda-dalok albumon és a nagysikerű Juventus Olimpia `96-lemezen. Megjelenik első szóló-koncertalbuma, az ÉLŐ DALOK, mely a MAHASZ Top 40 eladási lista első helyén nyit. (Az INDIĂNTĂNC ekkor még mindig 36. ugyanitt). A megjelenés napján hat órán át dedikál a Violin Zenestúdióban. A magyar pop két nagy öregje, Charlie és Demjén Ferenc után meghívást kap a Magyar TV Koktélbár című műsorába, egy exkluzív, egyórás életmű-beszélgetésre. Két év óta először indul országos turnéra: a hét állomáson csaknem tízezer jegyvásárló kíváncsi a produkcióra. A magyar hanglemezpiac minden jelentős kiadója rendkívüli érdeklődést mutat 1997 tavaszára tervezett lemeze iránt. A Juventus Rádió jótékony célú Aranypartijának záróprodukciójaként lép fel a Budapest Sportcsarnokban, ugyanitt kapja meg tizedik aranylemezét az olimpiai lemezen való közreműködéséért. Megjelenik első kottakiadványa, tizennégy legsikeresebb dalának gitár- és zongorakivonatával. Az átalakuló ARTISJUS tagsága szavazataival a Választmányba juttatja és felkérést kap a Huszka Jenő-díj zsűrijében való részvételre is. Karácsonyra megjelenik legutóbbi stúdióalbumának angol nyelvű verziója, a FIREDANCE.

 

1997

Hosszú tárgyalások után licensz-megállapodást köt a BMG Ariola Hungary-val további lemezek kiadására. A jórészt sajt stúdiójában rögzített BEAVATĂS című albuma március 17-én jelenik meg, minden korábbi rekordot megdöntő hét és fél órás dedikálás kíséretében. Az album a MAHASZ-listára a második helyen lép be, a megjelenést követő héttől listavezető. Az első tíz nap alatt csaknem húszezer példány talál gazdára az anyagból. Megnyílik az Interneten az első hivatalos Ákos-honlap (www.akos.hu), ahol életrajzi adatok, diszkográfia, dalszövegek, képek, és számos információ érhető el. Május 24-én kilencedik alkalommal áll a Budapest Sportcsarnok színpadán. Az új műsor, a díszletek, a profin felkészült zenekar igazi, nagy sikert könyvelhet el: a teltházas bulin ismét fantasztikus a hangulat. Az eseményt a Magyar Televízió rögzíti, és szeptemberben tűzi műsorára. Négy állomásos nyári turnéjának minden helyszínén néző csúcsot dönt produkciójával. Október 6-án megjelenik első remixalbuma az ÚjRaMIX, csaknem 75 percnyi anyaggal, koncertritkaságokkal, dance-, breakbeat- és jungle-verziókkal. Az album rögtön első lesz a MAHASZ listáján: tíz nap alatt tízezer darab talál gazdára. A ’leglátványosabb magyar koncertprodukció’ további négy előadást játszik: az őszi Turné keretében Pécs, Szombathely, Miskolc és Székesfehérvár sportcsarnokaiban szerepel nagy sikerrel. Megjelenik új videókiadványa, mely a BS-ben készült koncertfilm mellett klipeket és riportokat is tartalmaz.

 

1998

A Madách Színház felkéri a Charles Dickens regényéből készült színpadi adaptáció, az OLIVER! egyik főszerepére: Bill Sikes-ként a közönség olyan színésznagyságok mellett ünnepli, mint Psota Irén, Haumann Péter, Avar István, Zenthe Ferenc. Amellett, hogy idén is jelöltként szerepel a magyar Grammy összes lehetséges kategóriájában, az Arany Zsiráf-díjat ezúttal A Legsikeresebb Rock Album kategóriában veheti át a BEAVATĂSért, melynek angol verziója I. D. S. címen jelenik meg. A könnyűzenei szerkesztőségek alapította Silver Voice-díjat Az Év Legszebb Lassú Dala (Minden, ami szép volt) kapja, ugyanitt neki ítélik Az Év előadója címet. Az Ifjúsági Magazin elismerését Az Év Albumáért veszi át. Presser Gábor, Zorán és Marton Éva után ő is megkapja a Magyar Előadóművészetért Alapítvány nemzetközileg is elismert LYRA-díját. Közreműködik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, a Valaki mondja meg előadójaként. Más hazai rock-művészekkel együtt a Budapesti Búcsú záróeseményén csaknem kétszázezer néző előtt szerepel. Szeptember 14-én megjelenik régen várt új lemeze, az IKON. A CD-n a zeneanyag mellett megtalálható a címadó dal videóklipje (Ákos maga írta és rendezte) és az első magyar Windows Desktop Téma is: ikonok, hangminták, valamint munkaasztal-héttér az IKON jegyében. A szakadó eső ellenére példátlanul hosszú, kilenc órás budapesti dedikálást követi a két alkalommal is megrendezett virtuális közönségtalálkozót a Világhálón. Az album azonnal a MAHASZ lemezeladási lista első helyén debütál és négy hét alatt lesz aranylemez. A második klip a Végre című dalra készült, ezúttal is Ákos rendezésében. Három év után megjelenik új verseskötete Szív, seb, ész címmel. Tizedik alkalommal tölti meg rajongóival a Budapest Sportcsarnokot: a jubileumi koncertre minden jegy elfogy. A fantasztikus hangulatú bulit rögzíti a Magyar Televízió is. Karácsonyra megszületik Márton fia.

 

1999

Januárban a Magyar Televízió közkívánatra kétszer is műsorára tűzi az IKON lemezbemutató előadásán rögzített koncertfilmet. Hosszú előkészítő munka után megjelenik Ákos első válogatáslemeze, az Ismerj fel és beindul a Tavaszi Turné. A Besztof-albumon a nagy slágerek mellett öt olyan felvétel található, melyek korábban nem jelentek meg Ákos-albumon. Az azonos címmel megjelenő VHS-kiadvány 17 klipet és egy 70 perces koncertfilmet tartalmaz, valamint egy ajándék koncert-CD-t. Az Ismerj fel a megjelenés napjától első a MAHASZ eladási listán. Minden korábbi rekordot megdönt a tíz órán át tartó budapesti dedikálás. Az ezt követő dedikálóturné során a vidéki lemezboltokban is óriási az érdeklődés. A műfaj legrangosabb rendezvényén két kategóriában is megkapja az Arany Zsiráfot: Az Év Rockalbumáért és élete első kliprendezéséért Az Év Videóklipje-díjat (Ikon). Tavaszi és nyári turnéja során közel tizenkétezren tekintik meg produkcióját. A kettő közti szünetben a Disney felkérésére megírja a TARZAN című egész estés rajzfilm Phil Collins által jegyzett dalainak műfordításait. A magyar verziót Ő maga énekli fel Lezlie Mandoki müncheni stúdiójában. Call My Name címmel megjelenik új, sorrendben ötödik angol nyelvű albuma. A CD-formátum a nyolc új felvétel mellett hatalmas multimédiás anyagot tartalmaz: korábbi lemezek dalait, kiadatlan koncertfelvételeket, a Vígszínház Brecht-előadásához írott zenéjét, nyolc videóklipet, kétszáz fényképet, dalszövegeket és számítógépes segédanyagokat. Az album a korlátozott példányszám ellenére az albumeladási lista második helyéig jut. Az év végén Ákos közreműködésével még további két kiadvány lát napvilágot: Szebeni András fotóművész Hölgyeim és Uraim című, prominens magyarokat bemutató fotĂłalbumában szerepel Faludy György, Jancsó Miklós, Eszenyi Enikő, Cserhalmi György társaságában; valamint  Burger Barna fotóművész NEW YORK-albumában jelenik meg novellája Parti Nagy Lajos, Gothár Péter, Hankiss Elemér írásai mellett.

 

2000

Zenekarával a Magyar Rádió delegáltjaként Hollandiában ad koncertet az Eurosonic 2000 nevű fesztiválon. Az előadást élőben közvetíti a holland FM3 állomás. Saját lemezkiadója a FalconRecords kizárólagos terjesztési szerződést köt az EMI Magyarországgal. Az Év Koncertprodukciójaként eMeRTon-díjra terjesztik fel. Arany Zsiráf díjat nyer Az Év Rockalbuma kategóriában (három esztendeje megszakítás nélkül Ĺ‘ kapja ezt az elismerést), valamint Az Év Filmzenéje kategóriában a Tarzan-albumért. Az Ifjúsági Magazin alkotói díjjal jutalmazza, és több kategóriában is jelölik a Z+ új alapítású videódíjára. Filmlevelei havonta jelennek meg a VOX filmes magazinban, ezzel egyidőben az ELTE hallgatóinak filmes kurzust vezet. A Keresem az utam című dal Ákos 32. születésnapjára jelenik meg maxi CD-n és kazettán, a szerzemény öt verziójával, a CD-n multimédiás résszel és remixverseny-felhívással. A videóklipet ismét maga írja és rendezi is. A Fábry-show vendégeként akusztikus verzióban játssza el a dalt. A maxi elképesztő eladásokat produkál: két hónap alatt csaknem 13.000 példány talál gazdára. Május 6-án Londonban lép fel együttesével: a Camden Centerben két órán át ünnepli a közönség. Júniusban Békéscsabán a város meghívására ad szabadtéri koncertet: több, mint 10.000 néző vesz részt az eseményen. Újabb aranylemezt vehet át, ezúttal a Tarzan-albumért, Lezlie Mandoki társaságában. A remixfelhívásra érkezett csaknem 200 pályaműből négy győztes felvételt jelentet meg a Keresem az utam második kislemezén, amely limitált példányszámban lát napvilágot. A készülő új album munkái mellett meghívást kap az EMI világkonferenciájára Barcelonába, ahol a cég vezetői előtt a világból összesen öt művész játszhat. A HŰSÉG szeptember 20-i megjelenése előtt a címadó dal 50 másodperces részletét teszi közzé saját honlapján: három nap alatt kétezernél is többen töltik le az anyagot. Az országos megjelenés napján délután 2-től éjjel 1 óráig dedikál a budapesti Violin hanglemezboltban. Kirobban a botrány: a mester-CD kópiái már jóval a megjelenés előtt kaphatók voltak kalózkiadásban. Az országos promóciós kőrút során további hét nagyvárosban összesen csaknem huszonöt órán át dedikál. Az új album azonnal a MAHASZ-albumlista első helyén nyit (öt héten át tartja ezt a pozíciót). Alig két héttel a megjelenés után Ákos átveheti a Hűség eladásai után járó aranylemezt. A címadó dalhoz klip is készül, ezt ismét Ákos írja és rendezi. Videóklipben Magyarországon először itt látható az ún. motion control technika, azaz a számítógép és precíziós mechanika mozgatta kamera. A Hűség lemezbemutatójának főpróbáját Debrecenben tartja a csapat, zajos siker mellett. A bemutatóra a budapesti SAP Rendezvénycsarnokban kerül sor: a dupla koncerten közel tízezren ünneplik Ákost és zenekarát. Erre az alkalomra jelenik meg Ákos új, sorrendben ötödik verseskötete, A hűség könyve. A kétnapos rendezvényről kép- és hangfelvétel is készül azzal a céllal, hogy DVD-n és VHS-en jelenjen meg. Az átfogó arculatváltás küszöbén álló Matáv felkéri Ákost az új kommunikációhoz illő zene megkomponálására.

 

2001

A Pesti Est és az est.hu közös olvasói szavazásának összesített végeredménye szerint Ákos az év magyar énekese, de a legfigyelemreméltóbb eredmény Az Év magyar dala kategóriában született: a Hűség és a Keresem az utam áll az első két helyen! Ugyanitt az év albuma-szavazáson Madonna legfrissebb munkája mögött, a második helyen végzett a Hűség. A Petőfi Rádió a verseskötet kapcsán készít vele műsort. Márciusban színpadra áll az Arany Zsiráf-gálán, ahol három kategóriában is esélyes: Az év magyar modern rockalbuma, Az év hangfelvétele, Az év klipje. Az este folyamán egyedül őt ünnepli a közönség hosszú percekig tartó ütemes tapssal. Vámos Miklós meghívja Rögtön jövök! című műsorába, a Magyar Televízióba. Ákos 33. születésnapjára megjelenik a Mindenki táncol című maxi, és ugyanezen a napon indul a Gyulát, Egert, Székesfehérvárt és Szegedet érintő Hűség-turné. A költészet napján verseit olvassa fel a Danubius Rádióban. Megkapja élete első platinalemezét az 1995-ös Indiántánc című album eladásai után. Júniusban a könyvhét alkalmával dedikálja új kötetét a budapesti Vörösmarty téren. Hosszú képvágási-, hangkeverési- és programozási munka után július 11-re megjelenik a koncertfilm (az aktuális klipekkel kiegészítve) DVD-n és VHS-en. Ez az első magyar tartalmú DVD-9 szabványú képlemez, rengeteg extrával. A honlapon, a kiadvány kapcsán megindul az internetes kereskedelem. A kritika egyöntetűen pozitívan viszonyul a DVD-hez, a rajongók nemkülönben. A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistáján A hűség könyve olyan írók műveivel együtt szerepel, mint John Updike (Nyúlfark és más történetek), Kurt Vonnegut (Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian), Márai Sándor (A gyertyák csonkig égnek), stb. A mindszentkállai Pannon Udvarház irodalmi beszélgetésre hívja, itt többszázan hallgatják Ákost a szabad ég alatt, az augusztusi éjszakában. A VIVA nemzetközi televíziólánc Comet-díját pl. „Geri Halliwell és a Depeche Mode mellett “ a magyar művészek közül elsőként Ákos veheti át, a szavazók jóvoltából. Rajongói kezdeményezésre A szavakon túl címmel maxi-CD-n jelenik meg a Matáv felkérésére írott zenéje. A változatok között egy nagyzenekari átirat is szerepel, melyet a Matáv Szimfonikusok adnak elő, Ligeti András vezényletével. A Sony vadonatúj, forradalmi technológiát alkalmazó vetítőjét Ákos DVD-jével kívánja demonstrálni a szaksajtónak. A cég meghívására Ákos is részt vesz a sajtótájékoztatón és bemutatja a DVD-t. Az EMI felkérésére egy meselemezen szerepel: a kiadványon rajta kívül csak színészek “ köztük Szabó Gyula, Gálvölgyi János, Alföldi Róbert, Rudolf Péter “ hallhatók. Az ELLE magazin meghívása nyomán a Vendégvélemény rovatban Nagy Bandó András és Vámos Miklós írása után Ákos esszéje olvasható. Első verslemeze “ amelyen a vonósok és a gregorián kórus mellett Kaszás Attila és Balázsovits Edit színészi munkája is szerepel “ A HÉT PARANCSSÓ“ címmel kerül a boltokba.

 

2002

Február 24-én megnyílik a Terror Háza elnevezésű múzeum, Budapesten, az Andrássy u. 60. szám alatt. Az épület történetét és gazdáit (a rettegett nyilasokat és kommunista államvédelmiseket) bemutató tárlat kísérőzenéjét Ákos szerezte, aki maga is megjelenik a díszbemutatón. Március 13-án, Magyarország legnagyobb közjogi méltósága, Mádl Ferenc köztársasági elnök a Terror Háza Múzeum létrehozása érdekében végzett sokoldalú tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozza neki. Ugyanezen a napon megszületik második gyermeke, Anna. A Magyar Nemzet című napilap filmlevél-sorozatának folytatására kéri fel. Április 3-án megjelenik hatodik angol nyelvű albuma, VERTIGO címmel. A kiadvány nyolc dalt tartalmaz, a CD-változat multimédiás részében sok kép, információ és egy angol videóklip, a Damned is szerepel. Az album a Mahasz albumeladási lista második helyén nyit, a klipet pedig május 11-én bemutatja a Music Television Europe. Mindeközben zajlanak a zenekari meghallgatások, melyek eredményeként két új tag kerül Ákos kísérőzenekarába: Kékkői Zalán gitáros és Bánfalvi Sándor dobos. Így egészül ki a régi tagokból “ Lepés Gábor (szintetizátor), Samu (basszusgitár), Háry Péter (Chapman Stick) “ álló banda. Május 23-án a BRAVO Magazin Otto-díját” az újság olvasóinak szavazatai alapján “ Az Év Férfi Énekese kategóriában veheti át. A Conquistador című vadonatúj dal egy rövid részlete felkerül a honlapra, mp3-formátumban: néhány nap alatt több ezren töltik le a dalrészletet. Az új felállásban játszó Ákos-zenekar kitűnőre vizsgázik a Népstadion szoborkertjében június 7-én: a fergeteges hangulatú kétórás bemutatkozó sportszigeti bulin óvatos becslések szerint közel tízezer ember zuhogó esőben tombol mindvégig. A VOLTfolió Kulturális Médiadíjat honlap kategóriában a www.akos.hu kapja. Az októberre tervezett album előfutáraként az országjáró turné kellős közepén új maxi jelenik meg a sikervárományos Alig hitted című dallal. A turné az alábbi városokat érinti: Budapest, Kecskemét, Tokaj, Debrecen, Siófok, Győr, Székesfehérvár. A Produkciót mindenütt kitörő lelkesedéssel fogadja a közönség. Ákos az Alig hitted klipjét a Terror Háza Múzeumban forgatja, saját forgatókönyv alapján. Ez az ötödik saját rendezésű klipje, amelynek operatőre ismét Szatmári Péter. Október 30-ára megjelenik a két év munkáját összegző ÚJ TÖRVÉNY című albuma. A kiadvány azonnal a Mahasz-lista első helyére ugrik, s a budapesti dedikálás a metsző hideg és eső ellenére kilenc órán át tart. A rákövetkező országos dedikálóturnén Szegeden, Debrecenben, Székesfehérvárott és Győrött oszt aláírásokat, így az öt helyszínen csaknem 21 órán át ír. A megjelenés után alig két héttel a BRAVO magazin gálaestjén fellépőként szerepel, nagy sikerrel. Bő egy hónap leforgása alatt aranylemez lesz az új törvény. Karácsonyra megjelenik a FÉNY, KÉP című, exkluzív kivitelű Ákos-fotóalbum, benne 220 pillanatkép az elmúlt hét esztendő eseményeiről. Az internetes megrendelők a könyvház ajándékként Majom a ketrecben maxi-CD-t kapnak.

 

2003

Megjelenik a második magyar Depeche Mode tribute-album, a THANK YOU, TOO, rajta két dalt is énekel Ákos: a World In My Eyes mellett a Szakos Krisztián által újraértelmezett Here Is The House-t is Ő adja elő. Az ExperiDance tánctársulat REVANS című előadásában szerepel: a társulat felkérésére a finálé dalszövegét Ákos írta, és a bemutató előadások sikere nyomán az év során számos alkalommal élőben énekli a dalt a Nemzeti Színház színpadán, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A XX. Század Intézet, a British Council, a Duna TV, az Origo portál és a Magyar Nemzet összefogásával filmvetítés-sorozat indul George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából. A szervezők felkérésére Ákos beszéde nyitja meg az eseményt. Elkészül a Majom a ketrecben rendhagyó klipje a Fény, kép című fotóalbum képeiből. Az Arany Zsiráf Díjkiosztón legutóbbi albuma, az aranylemezes ÚJ TÖRVÉNY nyeri Az Év Hazai Rockalbuma-díjat. (Ez már a negyedik alakalom, hogy Ákos kapja ezt az elismerést.) A BRAVO magazin olvasóinak szavazata alapján Ákos kapja a lap OTTO-díját Az Év Férfi Énekese kategóriában. Ez a harmadik Ottó-szobrocskája: a legutóbbit 2002-ben vette át. A májusban induló, jubileumi, akusztikus ANDANTE-turné előadásaira elővételben elfogy az összes jegy. A tízfős vonóskarral kiegészülő akusztikus zenekarra rengetegen kíváncsiak, a turné óriási siker. Budapesten a nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadást tartanak a Budapest Kongresszusi Központban, ahol Ákos magas lázzal és arcüreggyulladással énekel. A produkcióról hang- és képfelvétel is készül. A nyár folyamán szabadtéri ANDANTE-koncert helyszíne Erdély: a Bálványosi Szabadegyetem rendezvényén 8000 érdeklődő énekli Ákossal együtt a dalokat. Augusztusban a Siófoki Szabadtéri Színpad nézőtere is csordultig megtelik érdeklődőkkel a ráadás akusztikus koncertre. A magyar VIVA TV három éve átadásra kerülő Comet-díját a közönség szavazatai alapján ismét Ákos nyeri, aki már másodszor veheti át ezt az elismerést. A díjkiosztó gálán elsőként lép a színpadra a jelöltek közül, hogy két dal erejéig ízelítőt adjon az ANDANTE-turné anyagából. Több hónapnyi stúdiómunka után a turnén rögzített anyagokból elkészül a koncertfilm televíziós változata és a szeptemberi megjelenésre szánt dupla Andante-koncertalbum is.

 

2004

A magyar kultúra napján, a Himnusz születésének 180. évfordulóján az ünnepi gálát Kányádi Sándor költő nyitja meg. Itt Ákos is szerepel: a műsorban Vörösmarty Mihály és József Attila versét szavalja, olyan művészek társaságában, mint Raksányi Gellért, Blaskó Péter, Reviczky Gábor, Őze Áron, Kubik Anna színművészek, Gulyás Dénes és Pitti Katalin operaénekesek. A Pesti Est és az est.hu közös olvasói szavazásának végeredménye szerint Ákos ismét az év énekese lett. Február 1-jén a Gundel étteremben a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány javára rendezett jótékonysági borárverésen egyes tételeket hírességek ajánlanak: felszólal Schubert Éva színművésznő, Gyurkovics Tibor és Lázár Ervin író. Ákos egy 1993-as Bock Cuvée-t ajánl. Március 15-én a Szentháromság téren mond verset egy ünnepi rendezvényen. Az Artisjus díjátadó gáláján Az év produkciója kategóriában nyer az Andante-koncertekkel, valamint a dupla albummal. A kiadvány a Magyar Hanglemezgyártók Szövetségének díjkiosztóján Az év hazai popalbuma lesz: a 2004-es Fonogram-díj Ákos tizedik (!) Mahasz-elismerése! Áprilisban klipet forgat a nagybörzsönyi templomban Az utolsó hangos dal című új szerzeményéhez. Ugyanezt a dalt a Fábry Showder című műsorban adja elő. Májusban, hosszas előkészítő munka után először játszik a Kisstadionban. A fergeteges hangulatú koncertet saját produkciójában rögzíti, képben és hangban egyaránt. A Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke közli, hogy a május 29-i Ákos-buli a Kisstadionban az elmúlt három év leglátogatottabb belépőjegyes koncertje volt Magyarországon, ideértve a magyar és külföldi előadók fellépéseit is. Ákos több nézőt vonzott, mint a Limp Bizkit, Pink és Peter Gabriel 2004-e magyarországi koncertjei együttvéve. A jegyhez ajándék maxi-CD is jár, Az utolsó hangos dal két verziójával, fotókkal, klippel. A csaknem harmincszámos repertoár teljes áttekintést ad Ákos pályájáról: a rockdalok mellett megszólal az Andante-vonóskar, és három számban vendégeskednek a Bonanza Banzai egykori zenészei is. A nagykoncertet követő országjáró turné hatalmas siker: a folyamatosan változó repertoár júliusban Sopronban, Tusnádfürdőn, Esztergom és Siófok városában, augusztusban Abádszalókon, Agárdon, Tihanyban (iszonyatos viharban) és Szegeden hallható.

Emellett készül a koncertfilm tévés változata és az októberi megjelenésre tervezett koncertlemez is. Egész évben közli filmes és színházi tárgyú írásait a Képmás családmagazin. A Le Figaro című francia napilap tudósítója megszólaltatja Ákost is Magyarországról szóló, átfogó cikkében. Szeptemberben a Magyar Televízió műsorára tűzi a koncertfilmet, s a hónap során Debrecen, Miskolc és Szolnok városa ad otthont az előadásnak. Szeptember 21-én, gróf Széchenyi István születésének évfordulóján Ákos a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében veheti át a Széchenyi Társaság Díját. A rangos elismerés az alapító szerint szerint azoknak ítélhető, akik hosszú évek következetes, magas színvonalú munkájával segítik a magyar nemzeti felemelkedést, támogatják a nemzeti kultúra, gazdaság fejlődését, védelmezik a magyar nyelv tisztaságát. Október 8-án jelenik meg a koncertturné teljes anyagát és rengeteg extrát tartalmazó dupla, élő albuma, Az utolsó hangos dal. Az országos megjelenés napján 12 (!) órán keresztül dedikál Budapesten, a kiadvány azonnal a Mahasz Top 40 eladási lista 2. helyén nyit. Ugyanebben a hónapban zajos sikerrel folytatódik az országjárás, majd Székesfehérvárott zárul a turné, amely során 62.400 érdeklődő tekintette meg Ákos produkcióját. A VIVA TV novemberi Ákos-hétvégéje átfogó képet ad a másfél évtizedes sikertörténetről. A koncertfilm rengeteg extra anyaggal kiegészítve a hónap közepén lát napvilágot VHS-en és dupla DVD-n. Nov. 21.: A Professzorok Batthyány Körének a kettős állampolgárságról szóló rendezvényén olyan gondolkodó magyarok közt tesz hitet az igen mellett mint Jókai Anna írónő, Kalász Márton költő (az Írószövetség Elnöke), Freund Tamás, Roska Tamás, Bor Zsolt Bolyai-díjas professzorok, Szokolay Sándor zeneszerző, Szabad György történészprofesszor, Csoóri Sándor és Cseh Tamás. Bubik István emlékére írott versét a Magyar Nemzet közli. December 21-én Magyarország legnagyobb fedett koncerttermében, a Budapest Arénában játszik telt ház előtt a MOL karácsonyi rendezvényén. Ezzel Az utolsó hangos dal-turné eléri a 75.000-es nézőszámot.

 

2005

2004-ben naponta százezer látogató jóval százmillió feletti számú keresőkérdést írt be a Vizsla nevű internetes keresőprogramba: Ákos a legkeresettebb magyar énekes a Vizsla januári összesített adatai szerint.) A VOX magazin januári száma 100%-osra értékeli Az utolsó hangos dal című Ákos-DVD-t. A Magyar Hírlap munkatársai Ákost is meghívják Az év embere díjat odaítélő zsűribe Vizy E. Szilveszter (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke), Kovács Gábor (KOGART Művészeti Alapítvány), Ranschburg Jenő pszichológus és Héja Domonkos karmester mellé. A Polgárok Házának meghívására rendhagyó történelemórát tart a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Decanter című bormagazin vendégeként neves borszakemberek társaságában vörös cuvee-k vaktesztjén vesz részt, és a lap márciusi száma is az ő bevezetőjével indul, olyan korábbi szerzők után, mint Mádl Ferenc köztársasági elnök vagy Hernádi Zsolt, a MOL Rt. elnök-vezérigazgatója. A DVD Est Extra és a DVDEXTRA.HU második virtuális díjkiosztóján Az utolsó hangos dal dupla korongja lett az év zenei DVD-je, olyan előadókat utasítva maga mögé, mint a Depeche Mode vagy a Red Hot Chili Peppers. Március elején megszületik harmadik gyermeke, Kata. A Magyar Demokrata bortesztjeinek állandó vendége Légli Ottó, Tiffán Zsolt és Vesztergombi Csaba neves borosgazdák mellett. Hosszas előkészítő munka után ugyanazon napon jelenik meg a X + I (tíz plusz egy) című díszdobozos gyűjteményes kiadványa és az Andante Extra elnevezésű korong, amelyen a nagy sikeru 2003-as turné korábban kiadatlan dalai és a Revans előadáshoz írott finálédal hallható. Szegeden nyilvános beszélgetésen vesz részt Czakó Gábor és Matuska Márton írók társaságában. Az utolsó hangos dal országjáró ráadásturnéja Piliscsabán, a Katolikus Egyetemen indul: a jelentősen átdolgozott repertoár mellett a háromszámos Bonanza-blokk is megújul, és az Ákos-Band két régi alapembere, Dorozsmai Péter (dobok) és Madarász Gábor (gitár) is vendégeskedik a koncertműsorban. Május 21-én nászmise keretében feleségül veszi gyermekei anyját, Krisztinát, akivel csaknem 17 éve ismerik egymást. Május 28-án a Tokaji Borfesztiválon borlovaggá avatja a Vinum Regum Rex Vinorum borlovagrend. Ugyanebben az elismerésben részesül Csáky Pál, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Dr. Kosárka József perui nagykövet és Zsadon Andrea színművésznő is. A csaknem kétnapos program során számos borkóstolón vesz részt, olyan világhírű tokaji borászokkal és szakemberekkel is találkozik, mint Szepsy István, Árvay János, Prácser Miklós és Ács Károly. A Nagy Könyv című olvasásnépszerűsítő televíziós sorozatban Ákost is felkérték, hogy kedvenc olvasmányairól beszéljen. A népes listából a szerkesztok három regényt választottak ki: Orwell 1984-ét, Jókai Mórtól az Egy az Istent és Márai Sándortól a Szindbád hazamegy című kötetet. Augusztusban a hódmezővásárhelyi koncerttel zárul a turné: a 15 hónapig tartó országjárás 30 előadását 135 ezer ember látta! A Nagy Könyv akcióban a nézők szavazatai alapján a 12 legnépszerűbb könyv közé George Orwell 1984 című regénye is bejutott. Ákost kérik fel az Orwell muvét népszerűsítő televíziós versenyfilm főszereplőjének. A feldolgozás az ő előadómuvészi képességeire, filmes ambícióira is épít: saját élményeiről, a regényhez fűződő személyes viszonyáról beszél narrátorként, ugyanakkor a dramatizált jelenetekben a főszereplő Winstont alakítja. Tevékenyen részt vesz a forgatókönyv írásában, és ő szerzi a film zenéjét is. Gyártó az EPS Produkciós Iroda az MTV-vel koprodukcióban, az ORTT támogatásával. Az operator Szatmári Péter, ő fényképezte az Ikon, az Ismerj fel, a Végre, a Hűség és az Alig hitted klipjeit. A rendező Antók Csaba. A filmben olyan nagyszerű színészek Ákos partnerei, mint Rajhona Ádám, Papp Zoltán, Fodor Tamás, Székely B. Miklós és Méhes László (a budapesti József Attila színház főrendezője). Júliát, Winston szerelmét Járó Zsuzsa alakítja. Az intenzív forgatás szünetében Ákos mintegy mellékesen jelenti be az Andante Borpatika megalapítását a Budai Várban megrendezett Borfesztiválon. A Decanter magazin standján megtett bejelentés szerint november 11-én, Szent Márton és az újbor napján tervezik megnyitni a "borkulturális zarándokhelyet" a budapesti I. kerületben.

 

2006

A Nők Lapja közli a lap internetes oldalán indított közönségszavazás eredményét: Az év zenésze kategóriában Ákos nyer. Makovecz Imre építész, S. Nagy János műgyűjtő és Jókai Anna író mellett Ákost is megszólaltatja a Kossuth Rádió a magyar kultúra napja alkalmából. Ákos a Fonogram-díjátadón lép fel, az élő televíziós közvetítésben Balásy Szabolcs zongorakíséretével adja elő a Majom a ketrecben című dalt. A februári Filmszemlén versenyen kívül vetítik a George Orwell 1984 című regényéből készült Napló, 1984 című kisjátékfilmet, főszerepben Ákossal. (A Nagy Könyv versenyében a 4. helyet érte el.) A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Karátson Gábor író, festő és Kun Miklós történész társaságában nyilvános beszélgetésen vesz részt a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán. Február 25-én a Bubik István színművész emlékére szervezett megemlékezésen elszavalja a fiatalon, balesetben elhunyt színész halálára írt versét. Sajtótájékoztatón kerül bejelentésre, hogy Ákos komponálja a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum kísérőzenéjét. Az április 2-i, Kossuth téri Fidesz-rendezvényen számos közéleti személyiség, művész, tudós, sportoló tesz hitet a társadalmi méretű változás szükségessége mellett. Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Mészöly Kálmán legendás labdarúgók, Czakó Gábor író, Kalász Márton, az Írószövetség elnöke, Papp Lajos szívsebész, Eperjes Károly, Blaskó Péter, Raksányi Gellért, Kubik Anna színművészek, Sára Sándor operatőr-filmrendező, Berecz András mesemondó, Gulyás Dénes és Kiss B. Attila operaénekes mellett Ákos is megjelenik a pódiumon, ahol helyet foglal Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége is. Az április 6-án megjelenő ÁKOS KOTTÁS ALBUM több mint 100 oldalon, gyönyörű fotókkal illusztrálva harmincöt dal lejegyzését tartalmazza gitárra és énekhangra. A Magyar Nemzet című napilap Kultúra rovata heteken át közli a hazai értelmiség kulturális közérzetéről szóló cikksorozatot, amelyben Lázár Ervin, Halmy György, Jankovics Marcell és mások után Ákos nyilatkozata is olvasható. Április 27-én a Magyar Rádió Márványtermében ünnepélyes keretek között mutatják be a Névjegy című rádióműsor könyves változatának 3. kötetét. A könyvben Ákos olyan emberek mellett szerepel, mint Berecz András énekes-mesemondó, Böjte Csaba ferences szerzetes, Gyurkovics Tibor költő-író, dr. Pákh Tibor egykori hadifogoly, Szigethy Gábor irodalomtörténész. A III. Európai Aranyművész Díjat a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen adják át: a közönségdíj kategóriában Ákos nyer. A Magyarországot szétdaraboló trianoni békediktátum évfordulóján rendezett megemlékezésen Juhász Gyula versét olvassa fel. Hódmezővásárhelyen július 7-én nyílik meg az Emlékpont Oktatási Központ, amelynek kiállításához Ákos írta a kísérőzenét, így a megnyitó ünnepségen maga is részt vesz. A négy éve íródó új stúdióalbum felvételi munkái ekkor már hónapok óta zajlanak. Emellett Ákos augusztusban három napig forgatja saját forgatókönyv alapján a készülő kiadvány képi mellékleteit, egy klipet és egy kisfilmet. A filmforgatás vezető operatőre Szatmári Péter, aki Ákos régi alkotótársa, számos nagyjátékfilm mellett például az Ikon, a Hűség, a Keresem az utam klipjét fotózta. Augusztus 14-én a Heti Válasz meghívására a Szigetre látogat, ahol nyilvános beszélgetésen vesz részt  Borókai Gábor (a HV főszerkesztője) és Szombathy Pál (a Magyar Hírlap főszerkesztője) társaságában. Szeptember 1-től előrendelhető a webáruházban Ákos új albuma, a Még közelebb, amely hivatalosan 2006 október 20-án jelenik meg. Az érdeklődés minden várakozást felülmúl. A belgiumi FOON Mastering készíti az album maszter-anyagát. Paul Van der Jonckheyd hangmérnök a cége honlapján referenciamunkaként megjeleníti a Még közelebb borítóját és a hivatalos megjelenés előtt egy hónappal – Ákos engedélye nélkül! – közzétesz egy háromperces részletet a címadó dalból, amelyet két nap alatt több ezren töltenek le. A Dr. Marten's brit cipőgyár névre szóló bakancsot ajándékoz Ákosnak. Október 2-án az új album első kiemelt dalából, az Adj hitet-ből egy rövid, 50 másodperces részletet tesznek letölthetővé az Ákos-honlapon: négy nap leforgás alatt közel hétezren (!) töltik le. Ákos a Sláger Rádió reggeli adásában, a Bumerángban hosszas, remek hangulatú beszélgetés keretében bemutatja a dalt. A rádió közlése szerint több mint húszezren tekintik meg az interneten az adás után rendezett interaktív csevegést, ezzel Ákos minden korábbi rekordot megdönt. A dalra készült klip Ákos saját rendezése, a VIVA TV-n debütál, október 16-án. A Még közelebb október 20-án jelenik meg, aznap délután 3 órától hajnali negyed 3-ig, 11 órán és 11 percen át (!) zajlik a dedikálás az Andante Borpatikában. A hosszú évek készült anyag tizenkét új dalt tartalmaz, a zene, a szöveg és a hangszerelés is Ákos munkája, így elmondható, hogy igazán személyes hangvételű album. A CD mellé ajándék DVD-tartalmat is kínál a kiadvány: Magyarországon először az egész album hallható rajta dolby stereo, Dolby Digital 5.1 és DTS hanggal. Helyet kap rajta az új klip is, szintén három hangnormával, valamint egy kifejezetten a DVD-re készült, exkluzív kisfilm, amelyben Ákos mutat be három új dalt akusztikus gitárkísérettel. A Még közelebb a MAHASZ TOP 40 albumeladási lista első helyén nyit és már az első hét forgalma alapján aranylemez lesz.


 
Szavazz :-)
Hogy tetszik az oldalam?

Űber frankó!
Király!
Szódával elmegy!
Hát.., van mit javítani!
Ide se jövök többet!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Internet
Mennyi időt netezel hetente?

Napi több órát!
Hetente 4-5x!
Csak heti 1-2x!
Ritkábban mint hetente!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Ákos!
Szereted Ákost?

IMÁDOM!!
Meghallgatom, de nem a kedvencem!
Nem szeretem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Versenyek
Jelentkeztél már honlapversenyre?

Igen és már nyertem is.
Igen, de még nem nyertem semmit!
Gondolkodtam már rajta!
Nem, de nem is szeretnék!
Nincs honlapom!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Utolsó frissítés

2007.02.16 Péntek

2007.02.13 Kedd

2007.02.11 Vasárnap

2007.02.10 Szombat

2007.01.10 Szerda

2006.12.19 Kedd

2006.12.17 Vasárnap

2006.12.12 Kedd

2006.12.11 Hétfő

2006.12.10 Vasárnap

2006.12.09 Szombat

2006.12.08 Péntek

 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu