Görög konyha!
2006.12.17. 15:32
Görög receptek!
Fahéjas- mandulás sütemény - baklava
Hozzávalók: másfél adag phyllo, 50 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. cukor, 20 dkg vaj, késhegynyi õrölt fahéj és szegfûszeg
Szirup: 45 dkg cukor, 4 dl víz, 1 citrom leve
Elkészítés: Hat, olvasztott vajjal külön-külön megkent phyllolapot teszünk egymásra. A darált mandulát összekeverjük a morzsával, cukorral, fahéjjal és szegfûszeggel és felét a tésztára szórjuk. Ráteszünk két megkent lapot, a töltelék másik felét, végül hat megkent tésztalappal lefedjük. Meglocsoljuk fél pohár vízzel és kis lángon kb. egy órát sütjük. Még melegen ráöntjük a forró szirupot, és csak 3-4 óra múlva fogyasztjuk.
Görög fánk - loukumades
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 1/2 dl víz, fél teáskanál só, 2 ek. cukor, fél teáskanál narancshéj, 12 dkg liszt, 3 tojás, olívaolaj a sütéshez
Szirup: 20 dkg cukor, 3 dl víz, 1 ek. citromlé, fahéj
Elkészítés: Keverjük össze a vajat, a vizet, sót, cukrot, narancshéjat és forraljuk fel. Keverjük simára a liszttel, melegítsük állandóan keveregetve, míg a tészta el nem válik az edény falától. Vegyük le a tuzrol és hutsük langyosra. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kiszaggatot fánkokat bo olajban süsük meg, gyakran forgatva. Szedjük itatóspapírra, majd tegyük tálra. A sziruphoz forraljuk össze a cukrot a vízzel és a citromlével, kb. 10 percig. Az elkészült szirupot öntsük a fánkokra, hintsük meg fahéjjal és melegen tálaljuk.
Görög fasírt - keftedes
Hozzávalók: 1/2 kg darált marhahús, 1 fej hagyma, 1 tojás, olívaolaj a sütéshez, mentalevél, kevés liszt, só, bors, oregánó
Elkészítés: Keverjük össze a darált húst az apróra vágott hagymával és a tojással. Fûszerezzük oregánóval, apróra vágott mentalevéllel, sóval és borssal, ízlés szerint. Formázzunk a masszából gombócokat, forgassuk lisztbe és forró olajban mindkét oldalán süssük meg. Forrón tálaljuk.
Görög saláta - horiatiki
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 50 dkg uborka, 2 lilahagyma, 1 kis fej káposzta, 1 fej saláta, 2 paprika, 2 sárgarépa, 25 dkg feta sajt, oregánó, só, 1 citrom leve, olívaolaj
Elkészítés: Megmossuk a hozzávalókat, csíkokra vágjuk a káposztát és a salátát, felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, és a paprikát, karikára vágjuk a hagymát, lereszeljük a répát. Öszekeverjük a feldarabolt zöldségeket, meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal, ízesítjük sóval, oregánóval és a tetejére szórjuk a feldarabolt feta sajtot.
Grillezett hal - oras
Hozzávalók: 2 nagy dévérkeszeg vagy más egész hal, friss kakukkfû és oregánó, olívaolaj, citromlé, só, bors, citromszeletek, szõlõlevél
Elkészítés: Elõmelegítjük a grillt. A kibelezett, megmosott halak belsejét besózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk és beletesszük a zöldfûszereket. A halakat kívülrõl beirdaljuk, rátesszük a grillrácsra, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, majd mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Blansírozott szõlõlevelekkel kibélelünk egy tálalóedényt, rátesszük a kész halakat, és citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Grízes sütemény - halva
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg dara, 2 ek. píniamag (fenyõmag), 2 ek. mandula, 40 dkg cukor, fahéj, szegfûszeg
Elkészítés: Egy mély lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darát és kis lángon addig kevergetjük, míg pirulni nem kezd. Hozzáadjuk a píniamagot és a hámozott, durvára vágott mandulát, majd addig keverjük, míg megbarnul. Hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, néhány szem szegfûszeget, öntünk rá 4 dl vizet és addig fõzzük, míg a dara felszívja a vizet. Levesszük a tûzrõl, és 15 percig letakarva pihentetjük. Hideg vízzel kiöblített csészékbe, vagy kuglófformába töltjük, mandulával díszítjük és meghintjük fahéjjal. Másnap kiborítjuk a formából.
Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifado
Hozzávalók: 1 kg borjúlapocka, 1 hagyma, 1 1/2 dl száraz vörösbor, 1 1/2 dl olívaolaj, 4 érett paradicsom, 1 ek. paradicsompüré, 1 babérlevél, só, 1 kg gyöngyhagyma
Elkészítés: Pirítsuk meg a borjúlapockát az olívaolajban, adjuk hozzá a hagymát, és mikor üvegesre pirult, öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, egy kevés vízben feloldott paradicsompürét, a fûszereket és 1/2 dl forró vizet. Fedjük le és lassú tûzön pároljuk 1 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát (a nagyobbakat vágjuk félbe), és fõzzük még egy órát. Tipp: Ízesíthetjük még fokhagymával és rozmaringgal.
Joghurtos, fokhagymás uborkasaláta - tzatziki
Hozzávalók: 1 kg uborka, 1 csokor snidling, friss bazsalikom és tárkony, 4 dl joghurt, só, kevés borecet vagy citromlé
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk egy órát, majd leszûrjük. Finomra vágjuk a zöldfûszereket, belekeverjük a joghurtba, és ha nem elég savanyú, borecettel vagy citromlével ízesítjük. Belekeverjük a leszûrt uborkát, és lehûtve tálaljuk. Tipp: A nálunk kapható joghurt közel sem olyan sûrûségû, mint a görög. Ha a salátát túl hígnak találjuk, bármilyen ízesítés nélküli tejszínes krémsajttal sûríthetjük.
Pita kenyér
Hozzávalók: 3 ek. száraz élesztõ, 1 teáskanál porcukor, 3 1/2 dl meleg víz, 1 kg kenyérliszt, 2 teáskanál só, 6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyérhez szükséges mennyiség) Elkészítés:
Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztõt, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére és belelöntük az élesztõs keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlõ részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütõlemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk. A sütõt elõmelegítjük 240 C fokra, 3-5 percre a sütõbe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középsõ sütõrácsra helyezzük õket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Görög alaptészta - phyllo
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 4 ek. olívaolaj, 2 tojás, 1/2 pohár víz Elkészítés: A phyllo hajszálvékonyra nyújtott tészta, melyet édes és sós sütemények elkészítéséhez egyaránt használnak. A lisztet deszkára halmozzuk, közepébe mélyedést vájunk és beleütjük a tojásokat, beleöntjük a vizet, az olívaolajat, és tésztává gyúrjuk. Fél órát pihentetjük, kisebb adagokra osztjuk, és hajszálvékony lapokra nyújtjuk. Tipp: A phyllo tészta réteslappal helyettesíhetõ.
-------------------------------------------------------------------------------- Sajtos rétes - tyropita
Hozzávalók: 45 dkg feta sajt, 45 dkg phyllo tészta, 10 dkg kefalograviera sajt (parmezánnal helyettesíthetõ), 1 1/2 dl tej, 4 tojás, kapor vagy menta, bors Elkészítés: Törjük össze a feta sajtot egy villával, adjuk hozzá a reszelt kefalograviérát, a tejet, az apróra vágott kaprot vagy mentát, a felvert tojásokat és a borsot, és alaposan dolgozzuk össze a tölteléket. Egy nagy méretû tepsit béleljük ki a külön-külön olívaolajjal megkent lapok felével, és öntsük rá a keveréket. Fedjük be a maradék tésztalapokkal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük egy órán keresztül. Elõételként tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Spenótrétes - spanakopita
Hozzávalók: 1 kg spenót, 1/2 dl olívaolaj, 1 csokor finomra vágott újhagyma, 12 dkg morzsolt zsíros sajt, 10 dkg gomolyatúró, 3 ek. reszelt kefalotiri vagy parmezán sajt, 2 ek. vágott petrezselyem, 1 teáskanál vágott kapor, 4 tojás, 25 dkg phyllo vagy rétestészta, olívaolaj, só, bors, szerecsendió Elkészítés: A megmosott, megszárított spenótot apróra tépkedjük és gõz fölött, lefedve kb. 10 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük és hûlni hagyjuk. Az olívaolajban megpároljuk az újhagymát, hozzáadjuk a spenóthoz a sajtokkal, zölfûszerekkel és felvert tojásokkal együtt, majd ízlés szerint fûszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy közepes méretû kikent tepsit béleljünk ki 5, külön-külön olívaolajjal megkent tésztalappal, és öntsük rá a spenótos tölteléket. Fedjük be a maradék tésztalappal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük 45 percen keresztül. Elõételként tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Töltött szõlõlevél - dolmadakia
Hozzávalók: 50 dkg hagyma, 10 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 2 dl olaj, 5 dkg píniamag (fenyõmag), só, bors, citrom, szõlõlevél Elkészítés: A hagymát 1 dl olívaolajban megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, öntünk rá egy pohár vizet, beletesszük a mazsolát, a durvára vágott píniát, a fûszereket, és 5 percig fõzzük. Blansírozzuk a szõlõleveleket (3 percre forrásban levõ vízbe tesszük). Minden szõlõlevélre egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk, és összecsavarjuk. Alacsony peremû lábosba egymás mellé tesszük a megtöltött szõlõleveleket, meglocsoljuk a citrom levével, ráöntjük a maradék olívaolajat és egy pohár vizet. Egy tányért teszünk a tetejére nehezéknek, hogy a szõlõlevelek ne nyíljanak szét, és kis lángon egy órát fõzzük. Az edényben hagyjuk kihûlni, és hidegen, joghurttal kínáljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Töltött paradicsom - gemista
Hozzávalók: 6 közepes paradicsom, 6 közepes paprika, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 2 dl olívaolaj, petrezselyem, zsemlemorzsa, 3 dl paradicsomlé, só, bors Elkészítés: Vágjuk le a paprikák és a paradicsomok tetejét, vágjuk ki a belsejét, amit törjünk össze és keverjük hozzá a fõtt rizst, az apróra vágott hagymát és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük hozzá az olívaolaj felét. Töltsük meg a paradicsomokat és paprikákat az összekevert töltelékkel, fedjük le a levágott tetõkkel és tegyük egy tepsibe vagy serpenyõbe. Öntsük rá a paradicsomlevet, szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük le a maradék olívaolajjal és süssük közepes lángon 1 1/2 órán át.
-------------------------------------------------------------------------------- Rakott padlizsán - mussaka
Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 ek. aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 ek. napraforgómag, 5 dkg ribizli, 10 dkg feta sajt A szószhoz: 10 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 4 dl tej, 5 tojás + 1 sárgája, 30 dkg kefalotiri vagy feta sajt, só, bors Elkészítés: A padlizsánokat hosszában vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk fél órán át, majd lecsöpögtetjük. Egy serpenyõben 10-15 percig pirítjuk olajban a padlizsáncsíkokat, majd kiszedjük és papírtörölközõvel leitatjuk. A rizst megmossuk és megfõzzük, leszûrjük, és összekeverjük a hámozott, feldarabolt paradicsommal, finomra vágott hagymával, petrezselyemmel, olívaolajjal, fokhagymával, sózzuk és borsozzuk. Lassú tûzön addig fõzzük, míg a leve elpárolog (kb. 10 perc). Levesszük a tûzrõl, belekeverjük a napraforgómagot, ribizlit és a sajtot, majd félretesszük. A szósz elkészítéséhez a vajat megolvasztjuk, apránként belekeverjük a lisztet, hogy sima masszát kapjunk. Fokozatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet, vigyázva, hogy ne csomósodjon be, és lassan felforraljuk, míg besûrûsödik. Levesszük a tûzrõl, beletesszük a tojásokat, a sajtot, sózzuk, borsozzuk. A sült padlizsán felét egy tepsi aljára terítjük, egyenletesen elosztjuk rajta a rizses keveréket, majd befedjük a maradék padlizsánnal. Tetejére öntjük a sûrû sajtszószt, majd sütõben 35-40 percig sütjük.
-------------------------------------------------------------------------------- Húsvéti leves - magiritsa
Hozzávalók: 1 bárány mája, tüdeje és szíve, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 6 ek. rizs, 1 csokor kapor, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, só, bors. Elkészítés: A májat, tüdõt és a szívet jól megmossuk, másfél liter vízben felfõzzük, a habját leszedjük, a vizet citrommal és sóval ízesítjük, és lefedve 30 percig fõzzük. Ezután a belsõségeket kivesszük és feldaraboljuk. A vajban megpároljuk a karikákra vágott hagymát, hozzáadjuk az összevágott belsõséget, a kaprot, fûszerezzük borssal és néhány percig együtt pároljuk. Felengedjük a lével, hozzáadjuk a rizst és addig fõzzük, míg meg nem puhul. Közben elkészítjük a citromos mártást: a tojások sárgáját kikeverjük a citrom levével, és ráöntjük a forró levest. (Ezt a mártást szinte minden levesbe belekeverik tálalás elõtt.)
-------------------------------------------------------------------------------- Csirke szuvlaki - kotopoulo souvlaki
Hozzávalók: 1 1/2 kg kicsontozott, lebõrözött csirkemell, 1/2 dl citromlé, 1/3 dl olívaolaj, 2 ek. oregánó, só, 8-12 kis nyárs Elkészítés: Vágjuk fel a csirkemellet hosszú, 3 cm széles csíkokra és szúrjuk fel a nyársra. Egy lapos serpenyõben (melybe beleférnek a nyársak), keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet és az apróra vágott friss oregánót, majd öntsük rá a keveréket a felszúrt csirkemell-csíkokra. Sózzuk ízlés szerint és legalább két órára tegyük hûtõbe, hogy a fûszerek aromája átjárja a húst. Forró grillen vagy öntöttvas-sütõlapon süssük meg, folyamatosan forgatva és páclével locsolgatva. Körülbelül 10 perc alatt elkészül, a nyárssal együtt tálaljuk, forrón. Tipp: A csirkét kis darabokra vágva húzzuk nyársra, majd sütés után húzzuk le róla és pitába töltve tálaljuk kockára vágott paradicsommal, uborkával és hagymával. Tipp: Bármilyen más húsból elkészíthetõ.
-------------------------------------------------------------------------------- Sült tintahal - kalamari
Hozzávalók: 1 kg apró tintahal, kevés liszt, olívaolaj a sütéshez, só, citrom Elkészítés: Mossuk meg a tintahalat, szárítsuk meg és forgassuk lisztbe. Forró olajban süssük pirosra és ropogósra. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és citromkarikákkal tálaljuk elõételként.
-------------------------------------------------------------------------------- Korfui párolt borjúszelet - sofrito
Hozzávalók: 1 kg borjúbélszín vagy lapocka felszeletelve, olívaolaj a sütéshez, 5 fokhagymagerezd, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, liszt, 2 dl víz Elkészítés: A besózott hússzeleteket lisztbe forgatjuk és forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a citrom levét és a vizet. Fedõ alatt kis lángon pároljuk, míg a hús megpuhul, a lé pedig besûrûsödik. Burgonyapürével tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifado
Hozzávalók: 1 kg borjúlapocka, 1 hagyma, 1 1/2 dl száraz vörösbor, 1 1/2 dl olívaolaj, 4 érett paradicsom, 1 ek. paradicsompüré, 1 babérlevél, só, 1 kg gyöngyhagyma Elkészítés: Pirítsuk meg a borjúlapockát az olívaolajban, adjuk hozzá a hagymát, és mikor üvegesre pirult, öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, egy kevés vízben feloldott paradicsompürét, a fûszereket és 1/2 dl forró vizet. Fedjük le és lassú tûzön pároljuk 1 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát (a nagyobbakat vágjuk félbe), és fõzzük még egy órát. Tipp: Ízesíthetjük még fokhagymával és rozmaringgal.
-------------------------------------------------------------------------------- Pörkölt görögösen - taskebap
Hozzávalók: 1 kg hús, 1 fej hagyma, 1 l paradicsomszósz, 2 teáskanál cukor, olívaolaj, só, bors, oregánó Elkészítés: Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olajon egy lábosban. Adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk meg minden oldalán. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a cukrot, a paradicsomszószt és ugyanannyi vizet. Fõzzük addig, míg a hús megpuhul (legalább 1 óra). Rizzsel vagy sültburgonyával kínáljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Birkapörkölt agyagedényben - giouvetsi
Hozzávalók: 1 kg birka/bárányhús, 3 fej hagyma, 1 l paradicsomszósz, kevés olívaolaj, 1 kg rizsszem-tészta, só, bors, oregánó Elkészítés: Öntsünk olajat egy agyagedénybe vagy öntöttvas-lábosba, és forrósítsuk fel a sütõben. Tegyük bele a hagymát és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a sózott, borsozott húst, pirítsuk meg minden oldalán. Mikor levet ereszt és fõni kezd, adjuk hozzá a paradicsomszószt és ugyanannyi vizet. Fõzzük körülbelül 1 órán át, míg a hús megpuhul és a víz nagy része elpárolog (ha szükséges, pótoljuk.) Tegyük bele a rizsszem-tésztát, mikor a megfõtt (kb. 10 perc), forrón tálaljuk, oregánóval meghintve.
-------------------------------------------------------------------------------- Görög fasírt - keftedes
Hozzávalók: 1/2 kg darált marhahús, 1 fej hagyma, 1 tojás, olívaolaj a sütéshez, mentalevél, kevés liszt, só, bors, oregánó Ekészítés: Keverjük össze a darált húst az apróra vágott hagymával és a tojással. Fûszerezzük oregánóval, apróra vágott mentalevéllel, sóval és borssal, ízlés szerint. Formázzunk a masszából gombócokat, forgassuk lisztbe és forró olajban mindkét oldalán süssük meg. Forrón tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Marhahús makarónival - pastitsio
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg marhafartõ, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tej, só, bors, 5 ek. olívaolaj, 1 kávéskanál finomra vágott petrezselyem, 2 kávéskanál liszt, 2 kávéskanál zsemlemorzsa Elkészítés: Sós vízben megfõzzük a tésztát. Kevés olajban megpirítjuk a hagymát, beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselymet, készre fõzzük. A lisztbõl és 2 ek. olajból világos rántást készítünk, 2 dl tejjel felöntjük és addig fõzzük, míg besûrûsödik. A tûzrõl levéve belekeverjük a reszelt sajt felét, csipetnyi sót, 1 tojássárgáját és félretesszük az elkészült mártást. Összekeverjük a húst a makarónival. Összekeverünk 1 dl tejet 1 tojással és 1 tojásfehérje felvert habjával, valamint a maradék reszelt sajttal. Ezt szintén a makarónis húshoz keverjük, és az egészet tûzálló tálba tesszük. A tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és ráöntjük a korábban elkészített sajtos mártást. Elõmelegített sütõbe tesszük, és 40 percig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Húsgombócok paradicsomszószban - soutzoukakia
Hozzávalók: 70 dkg darált bárányhús, 2 szelet kenyér, 1/2 dl tej, 1 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 8 dkg rizs, 1 ek. apróra vágott mentalevél, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, csipetnyi õrölt fahéj, 1 tojás, 1/2 dl vörösbor, só, bors, 7 dl víz, 4 ek. paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma Elkészítés: A tejbe áztatott, majd enyhén kinyomkodott kenyérszeleteket jól összedolgozzuk a darált hússal. Megpirítjuk a hagymát az olajon, a meghámozott, kimagozott és feldarabolt paradicsommal együtt. Hozzáadjuk a húshoz, a rizzsel, mentával, fahéjjal, petrezselyemmel, a felvert tojással, sóval, borssal együtt, és alaposan összekeverjük. A vizet egy nagy lábosba tesszük, beletesszük a paradicsompürét, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, felforraljuk és 5 percig fõzzük. A masszából vizes kézzel kis golyókat formálunk és a paradocsomszószba tesszük. Lefedjük a lábost, és addig fõzzük, míg a rizs megpuhul és a szósz besûrûsödik. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
-------------------------------------------------------------------------------- Grillezett hal - oras
Hozzávalók: 2 nagy dévérkeszeg vagy más egész hal, friss kakukkfû és oregánó, olívaolaj, citromlé, só, bors, citromszeletek, szõlõlevél Elkészítés: Elõmelegítjük a grillt. A kibelezett, megmosott halak belsejét besózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk és beletesszük a zöldfûszereket. A halakat kívülrõl beirdaljuk, rátesszük a grillrácsra, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, majd mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Blansírozott szõlõlevelekkel kibélelünk egy tálalóedényt, rátesszük a kész halakat, és citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Fahéjas- mandulás sütemény - baklava
Hozzávalók: másfél adag phyllo, 50 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. cukor, 20 dkg vaj, késhegynyi õrölt fahéj és szegfûszeg Szirup: 45 dkg cukor, 4 dl víz, 1 citrom leve Elkészítés: Hat, olvasztott vajjal külön-külön megkent phyllolapot teszünk egymásra. A darált mandulát összekeverjük a morzsával, cukorral, fahéjjal és szegfûszeggel és felét a tésztára szórjuk. Ráteszünk két megkent lapot, a töltelék másik felét, végül hat megkent tésztalappal lefedjük. Meglocsoljuk fél pohár vízzel és kis lángon kb. egy órát sütjük. Még melegen ráöntjük a forró szirupot, és csak 3-4 óra múlva fogyasztjuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Görög fánk - loukumades
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 1/2 dl víz, fél teáskanál só, 2 ek. cukor, fél teáskanál narancshéj, 12 dkg liszt, 3 tojás, olívaolaj a sütéshez Szirup: 20 dkg cukor, 3 dl víz, 1 ek. citromlé, fahéj Elkészítés: Keverjük össze a vajat, a vizet, sót, cukrot, narancshéjat és forraljuk fel. Keverjük simára a liszttel, melegítsük állandóan keveregetve, míg a tészta el nem válik az edény falától. Vegyük le a tûzrõl és hûtsük langyosra. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kiszaggatot fánkokat bõ olajban süsük meg, gyakran forgatva. Szedjük itatóspapírra, majd tegyük tálra. A sziruphoz forraljuk össze a cukrot a vízzel és a citromlével, kb. 10 percig. Az elkészült szirupot öntsük a fánkokra, hintsük meg fahéjjal és melegen tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------- Grízes sütemény - halva
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg dara, 2 ek. píniamag (fenyõmag), 2 ek. mandula, 40 dkg cukor, fahéj, szegfûszeg Elkészítés: Egy mély lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darát és kis lángon addig kevergetjük, míg pirulni nem kezd. Hozzáadjuk a píniamagot és a hámozott, durvára vágott mandulát, majd addig keverjük, míg megbarnul. Hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, néhány szem szegfûszeget, öntünk rá 4 dl vizet és addig fõzzük, míg a dara felszívja a vizet. Levesszük a tûzrõl, és 15 percig letakarva pihentetjük. Hideg vízzel kiöblített csészékbe, vagy kuglófformába töltjük, mandulával díszítjük és meghintjük fahéjjal. Másnap kiborítjuk a formából.
Pörkölt görögösen - taskebap
Hozzávalók: 1 kg hús, 1 fej hagyma, 1 l paradicsomszósz, 2 teáskanál cukor, olívaolaj, só, bors, oregánó
Elkészítés: Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olajon egy lábosban. Adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk meg minden oldalán. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a cukrot, a paradicsomszószt és ugyanannyi vizet. Fõzzük addig, míg a hús megpuhul (legalább 1 óra). Rizzsel vagy sültburgonyával kínáljuk.
Sajtos rétes - tyropita
Hozzávalók: 45 dkg feta sajt, 45 dkg phyllo tészta, 10 dkg kefalograviera sajt (parmezánnal helyettesíthetõ), 1 1/2 dl tej, 4 tojás, kapor vagy menta, bors
Elkészítés: Törjük össze a feta sajtot egy villával, adjuk hozzá a reszelt kefalograviérát, a tejet, az apróra vágott kaprot vagy mentát, a felvert tojásokat és a borsot, és alaposan dolgozzuk össze a tölteléket. Egy nagy méretû tepsit béleljük ki a külön-külön olívaolajjal megkent lapok felével, és öntsük rá a keveréket. Fedjük be a maradék tésztalapokkal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük egy órán keresztül. Elõételként tálaljuk.
Töltött paradicsom - gemista
Hozzávalók: 6 közepes paradicsom, 6 közepes paprika, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 2 dl olívaolaj, petrezselyem, zsemlemorzsa, 3 dl paradicsomlé, só, bors
Elkészítés: Vágjuk le a paprikák és a paradicsomok tetejét, vágjuk ki a belsejét, amit törjünk össze és keverjük hozzá a fõtt rizst, az apróra vágott hagymát és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük hozzá az olívaolaj felét. Töltsük meg a paradicsomokat és paprikákat az összekevert töltelékkel, fedjük le a levágott tetõkkel és tegyük egy tepsibe vagy serpenyõbe. Öntsük rá a paradicsomlevet, szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük le a maradék olívaolajjal és süssük közepes lángon 1 1/2 órán át.
Töltött szõlõlevél - dolmadakia
Hozzávalók: 50 dkg hagyma, 10 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 2 dl olaj, 5 dkg píniamag (fenyõmag), só, bors, citrom, szõlõlevél
Elkészítés: A hagymát 1 dl olívaolajban megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, öntünk rá egy pohár vizet, beletesszük a mazsolát, a durvára vágott píniát, a fûszereket, és 5 percig fõzzük. Blansírozzuk a szõlõleveleket (3 percre forrásban levõ vízbe tesszük). Minden szõlõlevélre egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk, és összecsavarjuk. Alacsony peremû lábosba egymás mellé tesszük a megtöltött szõlõleveleket, meglocsoljuk a citrom levével, ráöntjük a maradék olívaolajat és egy pohár vizet. Egy tányért teszünk a tetejére nehezéknek, hogy a szõlõlevelek ne nyíljanak szét, és kis lángon egy órát fõzzük. Az edényben hagyjuk kihûlni, és hidegen, joghurttal kínáljuk.
|